BIUS

Herpetologija

Herpetologija nije znanost o herpesu! Ovo svakako moramo odmah napomenuti jer kada ljudima kažete da se bavite herpetologijom obično na to prvo pomisle. Što je onda herpetologija? Samo ime potječe od (tko bi rekao) grčkih riječi “herpeton”- životinje koje pužu, gmizavci i “logos”- znanost. To je divna grana zoologije koja se bavi vodozemcima i gmazovima. Onome tko zna nešto više, ali ne previše o gore navedenim objektima proučavanja bit će čudno zašto se te dvije skupine svrstavaju u isti koš? Zašto sluzave i spore daždevnjake te suhe i brze guštere proučava ista znanost? Pa razloga ima više. Prvi su povijesni. Još je Linné u svojoj Systema Naturae izdvojio ptice, sisavce i ribe koštunjače u zasebne skupine, a one preostale kralješnjake (vodozemce, gmazove i ribe hrskavičnjače) svrstao u istu skupinu. S vremenom je zdrav razum pobijedio (iako je Linne bio u povijesti biologije jedan od najrazumnijih) te su sve ribe strpane u isti koš, a vodozemci odijeljeni od gmazova. S obzirom da su od tetrapodnih kralježnjaka samo vodozemci i gmazovi hladnokrvni, što bitno utječe na neke obrasce njihova ponašanja i njihovu biologiju čini dosta sličnom, javio se još jedan razlog zašto ih proučavati pod okriljem iste znanosti.

I tako danas postoje herpetolozi -”freakovi” koji se bacaju u kupine za zmijama i gušterima, skaču za žabama, gackaju po lokvama, barama i potocima u potrazi za vodenjacima i kornjačama.

Herpetološka sekcija jedna je od starijih BIUS-ovih sekcija. Kroz svoju povijest iznjedrila je ljude koji su se nakon diplome odvažili, osnovali Hrvatsko herpetološko društvo “Hyla” i nastavili se baviti herpetologijom. Kroz sudjelovanja na raznim projektima inventarizacije, edukacije pa i znanstvenim istraživanjima, sekcija i dalje surađuje sa Hyla-om te u zadnje vrijeme sa Državnim zavodom za zaštitu prirode.

Nije važno predznanje kako bi se postao jedan od nas “herpića”, dovoljan je interes i dobra volja, a zato smo mi tu da sve vas novopečene nečemu naučimo. Svi smo veseljaci, uživamo u blagodatima života i prirode i nestrpljivo iščekujemo svako proljeće, ljeto i odlaske na terene diljem Hrvatske. Toleriramo i prihvaćamo svakoga dok god i drugi prihvaćaju nas kakvi jesmo. Zato se bez oklijevanja pojavite na našem sastanku! Garantiramo vam nova saznanja, iskustva, putovanja i nezaboravne uspomene iz studentskih (BIUSovskih) dana te dobre priče za unuke.

Voditelj:

Mentor:

*slika preuzeta iz: Crvena knjiga vodozemaca i gmazova; Jelić i sur.; Zagreb, prosinac 2012.

 

Leave a Reply