BIUS

“Apsyrtides 2013”

Projekt „Apsyrtides 2013“ organizira Udruga studenata biologije – BIUS pod visokim pokroviteljstvom Prirodoslovno – matematičkog fakulteta uz potporu predsjednika Republike Ive Josipovića.

Biološki kamp, poznatiji kao Veliki projekt BIUS-a, okuplja sve sekcije Udruge u nastojanju da se inventarizacijom određenog područja temeljito istraže i popišu vrste koje obitavaju na nekom staništu, te da se na temelju njihovog popisa stvore uvjeti za daljnja istraživanja. Od 3. do 12. svibnja 2013. održat će se terensko istraživanje na području cresko – lošinjskog arhipelaga i to na otocima Cresu, Lošinju, Susku i Unijama.

Apsyrtides 2013 logo

Otok Cres je površinom najveći otok u cresko – lošinjskom arhipelagu kao i površinom najveći otok u Hrvatskoj. Otok Cres predstavlja nepotopljeni prirodni nastavak grebena Učke. Njegova se visina od Tramuntane prema jugu postupno snižava. Središnjim djelom otoka prostire se zaravan na oko 200 do 300 metara nadmorske visine.

Otoci cresko – lošinjskog arhipelaga nose naziv Apsyrtides po legendi o Argonautima. U toj legendi kralj Etea iz Kolhide posjedovao je zlatno runo kojega se lukavstvom, uz pomoć čarobnice, kraljeve kćeri Medeje, dočepao Jason. On se na brodu Argo dao u bijeg, a kraljev sin Apsirt je krenuo za njima u potjeru. Medeja je prijevarom namamila brata Apsirta na pregovore, a Jason ga je iz potaje ubio. Medeja je rasjekla Apsirtovo tijelo i njegove udove bacila u more. Od rasječena Apsirtova tijela nastali su Apsirtovi otoci – Apsyrtides.

Temeljni zadatak ovog projekta jest popisati vrste otoka Cresa te susjednih otoka. Prikupljeni podaci dati će dobar uvid u bioraznolikost otoka te također područja specifične važnosti – Vranskog jezera. Posebna pažnja biti će usmjerena na kvalifikacijske vrste, tj. vrste koje nalazimo na posebnim tipovima staništa.To su područja važna za očuvanje ili uspostavljanje povoljnog stanja ugroženih i rijetkih stanišnih tipova i divljih svojti kako na nacionalnoj tako i na europskoj razini. Stanišni tipovi i divlje svojte ugrožene u Europi propisani su navedenim EU direktivama (Direktiva o pticama i Direktiva o staništima) i Bernskom konvencijom.

Za uspješno rješavanje svih problema koji nastaju utjecajem čovjeka, nužno jeosvijestiti lokalno stanovništvo o najbitnijim problemima. Kao što je poznato, edukaciju je najbolje početi već od malih nogu zbog čega će članovi BIUS-a održati nekoliko predavanja u osnovnim i srednjim školama okolnog područja. U svrhu edukacije i podizanja  svijesti o očuvanju životinjskih i biljnih vrsta održati će se iizložba slika sekcije za Biofoto koje će biti uslikane na samom terenu. U kampu ‘Kovačine’ u kojem će sudionici terena biti smješteni također će biti postavljeneedukacijske ploče.

Povodom puštanja u javnost internet stranice o BIUS-ovom projektu – “Istraživanje bioraznolikosti rijeke Zrmanje 2010” predstavljamo i dva kratka video trailera o dokumentarnom filmu Zrmanja 2010. Film je u izradi, a traileri su dostupni na BIUS youtube kanalu:

Zrmanja 2010 – trailer

Zrmanja 2010

Leave a Reply