BIUS

Stjenice

Članstvom u drugim sekcijama, događalo nam se da smo se po terenima neprestano susretali sa ovim zanimljivim bićima o kojima smo znali jako malo ili gotovo ništa. Pošto se one u Hrvatskoj i nisu baš istraživale mi smo se uhvatili toga kako bi naučili što više o njima. Spadamo u najnovije biusove sekcije, godina proizvodnje 2009.

Kao i većina redova kukaca tako je i ovaj zastupljen sa mnogo vrsta, predivnih boja i zadivljujućih prilagodbi. Možemo ih naći svugdje pa tako i kao jedine kukce koji su se prilagodili životu na otvorenom oceanu. Moram i napomenuti kako stjenice nisu samo Cimex sp. iliti one male bube koje ti sišu krv u derutnim kućama već broje i mnoge druge, primjerice cvrčke ili recimo biljne uši. Postoje vrste prilagođene od predatorstva na biljkama preko predatora na životinjama do vrsta koje se hrane krvlju.

Budući da o stjenicama nema podataka na području Hrvatske, rad sekcije se svodi na inventarizaciju vrsta a nakon toga preparacije i determinacije te malim koracima i izrade zbirke ovih kukaca čija bi funkcija trebala biti pomoć novim članovima pri upoznavanju sa svim porodicama te pomoć pri determinaciji. Pozvani su svi koji imaju strpljenja gledati u stablo po desetak minuta, te penjanja po istom ili kopanje po zemlji i puzanja po livadama u nadi da će zapaziti vrstu, a pogotovo oni kojih uz kukce zanima i botanika pošto su većina vrsta ograničene na određene vrste ili pak porodice biljaka.

Voditeljice:

  • Sekcija trenutno nema voditelja, zainteresrani se mogu javiti Upravnom odboru Udruge.

Mentor:

  • Sekcija renutno nema mentora.

Leave a Reply