BIUS

Skakavci i Zrikavci

Kad dođete na livadu, pored potoka, na brijeg ili u šumu oko vas nešto stalno leti, puzi, skače. E pa naša je sekcija ona koja se bavi tim trećim, onim što skače. Priznajte da kad vidite kako je nešto skočilo kažete: “To je skakavac!” Čak i za životinju koja liči na tog skakavca kažete: “I to je skakavac!” A što ako nije? Što ako je rovac, šturak, konjic ili pak neki drugi ravnokrilac? Sekcija je osnovana u želji da naučimo što to oko nas skače i da upoznamo te male livadne skakutane, da shvatimo gdje žive, kako žive, što jedu, kad se i kako razmnožavaju, jesu li dobri letači, zašto jesu ili nisu, da saznamo o njima što više možemo. Jeste li znali da u Hrvatskoj ima preko sto vrsta ravnokrilaca koji nastanjuju spilje, mravinjake, nizine, bregove, planine?

Naša se secija bavi izradom zbirke ravnokrilaca Hrvatske, terenskim radovima s ciljem razumijevanja biologije ovih organizama, popisivanjem vrsta koje obitavaju na prostoru Hrvatske kao i citološkim istraživanjima kao što je izrada genetske karte (kariotipa) ravnokrilaca. Također tražimo i proučavamo invazivne vrste i nastojimo dati objašnjenje zašto postaju invazivne.

Zato, ako vas zanima ‘tko/što to oko vas skače’, pridružite se!

Jedna kratka obavijest. Svoje mentorstvo u Sekciji za ravnokrilce potvrdio je i prof.dr.sc.Gergely Szovenyi, ortopterolog koji se bavi ortopterofaunom Karpata i srednje Europe. Imamo četiri mentora: prof.dr.sc. Mladen Kučinić (lepidopterolog i trihopterolog), dr.sc. Lucija Šerić Jelaska (karabidolog), dr.sc. Filippo Maria Buzzeti (ortopterist) i prof.dr.sc. Gergely Szovenyi (ortopterist).

Zahvaljujemo svim mentorima na svoj pomoći i dobro volji koja nam je ukazana.

U ime voditelja i članova sekcije,

Josip Skejo.

Short notes. Dr Gergely Szoveny, a Hungarian orthopterist specialized in Carpathian and Middle Europe orthopterofauna accepted mentorship in Section of Orthopterology. We have four mentors: Mladen Kučinić PhD (lepidopterist and trichopterist), Lucija Šerić Jelaska PhD (coleopterist and blattodeist), Filippo Maria Buzzeti PhD (orthopterist) and Gergely Szovenyi PhD (orthopterist).

We are thankful to all our mentors for all help and good will.

In the name of section leaders and members,

Josip Skejo.

Sekcija za ravnokrilce: ravnokrilci.bius@gmail.com

Voditelji:

Mentori:

  • prof. dr. sc. Mladen Kučinić, PMF Zagreb
  • dr. sc. Lucija Šerić-Jelaska, PMF Zagreb
  • dr.sc. Filippo Maria Buzzeti, WBA
  • prof.dr.sc. Gergely Szovenyi, Eötvös Loránd University

Leave a Reply