BIUS

Pauci

Bojite li se paukova? Zamišljate li, kad hodate bakinim tavanom, kako vas iz prikrajka promatra osam zlokobnih, gladnih očiju, kako vas nježno obavijaju dlakave člankovite nožice i kako se goleme čeljusti, oštre poput britve, polako zabadaju u vaše podatno meso?

Ako je odgovor da: trebate prestati gledati treš horor filmove. Zaboga, biolog ste. Imajte malo dostojanstva. Pauci su mnogo zanimljivije životinje nego što se da naslutiti iz našeg (bezrazložno) fobičnog folklora. Isključivi su predatori i gotovo svi luče otrov, a na tu osnovnu temu razvili su bezbroj varijacija – postavljaju zamke, skaču na plijen, rone, trče ili jednostavno čuče u zasjedi. Neke vrste prilikom udvaranja sviraju, neke plešu. Imaju nezamjenjivu ulogu u ekosustavima – kukcima su jedni od glavnih predatora. Imaju zanimljivo ponašanje, anatomiju, fiziologiju, ekološke niše i životni ciklus. Osim toga, mnoge vrste je lako držati u laboratoriju i natjerati da rade što vas zanima.

Usprkos svim ovim činjenicama, u Hrvatskoj je araneologija discipilna u povojima i naša sekcija, koju su 2000. godine osnovali Stjepan Kemfelja, Luka Katušić i Ozrenka Meštrović, je prva grupa koja se u Hrvatskoj posvetila ovoj fantastičnoj skupini beskralješnjaka. Naš posao se dosad svodio većinom na prikupljanje i popisivanje araneofaune u RH jer je ista gotovo potpuno nepoznata, ali aktivno surađujemo sa zavodom za animalnu fiziologiju i imamo u planu nekoliko mogućih laboratorijskih istraživanja. Pozivamo sve zainteresirane da se, bez obzira na predznanje, smjer ili godinu studiranja, pridruže našem pionirskom udruženju čudaka, jer se svijest o važnosti kopnenih beskralješnjaka u našoj državi tek budi!

Voditelji:

Mentor:

  • dipl. ing. Luka Katušić

Leave a Reply