BIUS

Mravi

Oni su složni, grade strukture bez premca, uzgajaju biljke i stoku, marširajući uništavaju sve pred sobom, a za svoju kraljicu dali bi život. Nama i našem društvu toliko slični, a ipak goleme su razlike koje nas dijele. Naime, oni se ne vole, ne igraju se, grade bez nacrta, ratuju bez generala, a njihova kraljica ne nosi krunu. Jednom riječju oni su mravi iliti Formicidae, porodica kukaca unutar reda Hymenoptera (opnokrilci).

Njihovo fascinantno ponašanje razlog  je zbog kojeg ih mnogi proučavaju, a možda baš zahvaljujući algoritmima dobivenim „iz mrava“ vaša omiljena piva brzo i na vrijeme kamionom stiže  iz pivovare do lokalnog kafića. S namjerom promicanja mirmekologije u Hrvatskoj osnovana je 2007. unutar BIUS-a sekcija za mrave. Redovno sudjelovanje na BIUS-ovim terenima, nabava, izrada zbirke prepariranih mrava koja broji više od 70 jedinki, educiranje mlađih generacija, , dodavanje novih vrsta već postojećem popisu od 140 vrsta u Hrvatskoj, sve je to napravila ova marljiva sekcija. Postignuće kojim se sekcija posebno ponosi je pronalaženje novog roda za Hrvatsku – roda Proformica na Zrmanji 2010.

Na mrave ćete naići kudgod krenuli, a živite li u Gani, na plantaži kakaovca površine Roosveltovog trga možete naći 128 različitih vrsta. I dijete u vrtiću zna kako skupiti mrava. Ipak, uz uporabu par jednostavnih metoda posao sakupljanja postaje puno sistematičniji. Ako vam je i to previše posla, počnite jesti zasluženi ručak i mravi će sami doći do vas. Pasivan lov ©, omiljena metoda lova sekcije. Mrave sakupljene na terenu izoliramo, stavljamo pod lupu i uz pomoć ključa svaku jedinku determiniramo do vrste. Svaki par ruku (pogotovo onaj koji dolazi u paketu s mozgom) je dobrodošao. Naša okupljanja su prilično redovita, no ako ste nestrpljivi slobodno se javite voditeljima.

Neki rone morskim dubinama,

neki pužu vlažnim spiljama,

neki pogled dižu ka nebu,

a naša omiljena bića trčkaraju po svemu.

Voditelji:

  • Sekcija trenutno nema voditelja, zainteresrani se mogu javiti Upravnom odboru Udruge.

Mentori:

  • prof. biol. Ana Ješovnik, Smithsonian Environmental Research Center
  • mag. oecol. et. prot. nat. Boris Božić, Ires Ekologija d.o.o., Zagreb

Leave a Reply