BIUS

Mekušci

Sekcija za mekušce jedna je od novijih BIUS – ovih sekcija.  Osnovana je početkom 2009. godine kako bi svima, koje iz ovih ili onih razloga zanimaju mekušci, omogućila da surađuju i unaprijede vlastito poznavanje ove skupine beskralježnjaka. Od samog osnutka, sekcija se u svom radu nije ograničavala ni na koju skupinu mekušaca. Svakom članu omogućeno je da se opredjeli za ono što ga najviše zanima.

U Hrvatskoj postoji oko 2000 vrsta mekušaca. Među njima su brojni endemi, rijetke i ugrožene vrste, a u novije vrijeme pojavljuje se sve više alohtonih vrsta. Sve to članovima sekcije otvara mnogo prostora za rad.  Do sada je sekcija sudjelovala u terenskim radovima na Kornatskom otočju, rijeci Zrmanji, Hvaru, Dinari i Cresu te istraživanjima rasprostranjenosti nekih zaštićenih vrsta. Iako se bavimo stvorenjima koja ne grizu, ne bodu pa čak ni ne bježe, ipak naš rad na terenu nije nimalo nezanimljiv. Potraga za mnogim vrstama zahtjeva pristojnu dozu kondicije, sposobnost komuniciranja s vrlo neobičnim stanovnicima zabačenih djelova države i potpuni nedostatak straha (od visine,  mraka,  besparice,  zujanja u glavi,  gubitka signala za mobitel, zmija,  raznih opakih živina i svega što ne postoji).  Imate li problema sa ičim navedenim ne gubite nadu, u sekciji ima toliko posla da se za svakoga nađe ponešto.  Naša velika prednost je bavljenje skupinom sa vrhunskim prehrambenim svojstvima, ali i mogućnost uzimanja uzoraka bez ubijanja životinja (prazne ljušture su najčešće dovoljne za determinaciju vrste).

Ako se nikako ne možete odlučiti između ronjenja u moru ili kopnenim vodama, penjanja po okomitim stjenama ili drveću, spuštanja u neku jamu  ili vrlo neobičan bunar, višesatnog izležavanja po livadama ili provlačenja kroz razne krajolike gdje ljudska noga još nikad nije bila bosa, najbolje vam je da se odlučite za sve a svega ima jedino u sekciji za mekušce. Spremni smo prihvatiti sve zainteresirane članove bez obzira na vjeru i naciju. Zauzvrat nudimo  nevjerojatan spektar različitih aktivnosti vezanih uz potragu za mekušcima,  golemu količinu novih spoznaja, vrlo opuštenu atmosferu i mekušce pripremljene na razne načine, uz razne začine, a nađe se uvjek i nešto za popit…

Voditeljice:

Mentor:

  • doc. dr. sc. Jasna Lajtner, PMF
  • dr.sc. Vesna Štamol, Hrvatski prirodoslovni muzej, Zagreb
  • mag.biol.exp. Petar Crnčan, Hrvatski prirodoslovni muzej, Zagreb

Leave a Reply