BIUS

Kornjaši

Iako prosječan čovjek niti ne sluti koja se to bića kriju iza imena kornjaši, kamoli Coleoptera, ipak su upravo oni nabrojnija skupina stvorenja na našem planetu. Činjenica je da živimo u Dobu Insekata, a kako kornjaša od svih kukaca ima najviše mi iz sekcije se volimo hvaliti da živimo u Dobu Kornjaš. No bez straha, ovo nije sekcija isključivo za megalomane. Nećete morati naučiti svih 350 000 vrsta napamet. Puno bitnije od njihove brojnosti i raznolikosti je to što su – predivni. I ne znači da morate posjetiti daleke tropske šume kako biste vidjeli divne u-svim-duginim-bojama preljevajuće kornjaše. Imamo ih i ovdje.

Što se terena i rada sekcije tiče priželjkujemo članove snažnije muskulature i sa afinitetom za kopanje i preokretanje balvana i kamenja te kopanjem rupa (da, da, zamke za kornjaše se postavljaju u rupe u zemlji). I ne, ne smijete popiti (svu) pivu ili iskoristiti (sav) ocat za salatu jer trebamo atraktante za zamke. Također su na cijeni brzina i spretnost – jer neki su kornjaši brzi i hitri, pa ih treba znat uloviti. Osim fizičkih karakteristika, dobar član sekcije za kornjaše trebao bi imati i neke općeljudske vrijednost i- bizaran smisao za humor (da se uklopi), bezgranično strpljenje (kornjaši se i prepariraju…), spremnost na dijeljenje i timski rad (kako podijelit jednu čokoladicu na nas 7) te pripravnost da ga ponekad boli glava (od isparavanja alkohola – opet, ne, nije za piće). No ipak- ako i nemate ništa od navedenog ali mislite da su kornjaši stvarno super- dobrodošli ste!

Pošto se o kornjašima u Hrvatskoj zna vrlo malo, naši se projekti uglavnom baziraju na inventarizaciji vrsta određenog područja- iliti- dođeš negdje, sakupiš sve što možeš, pa poslije determiniraš.. Također bismo voljeli ostaviti i za sljed eće generacije kornjašoljubaca kvalitetnu zbirku koja bi im pomogla u determinaciji, barem najčešćih vrsta te vlastiti ključ na hrvatskom za pojedine porodice. Sve u svemu, bili bismo sretni kada biste nam se pridružili.

Voditelji:

Mentor:

  • dr. sc. Lucija Šerić-Jelaska, PMF

 

Leave a Reply